digplanet beta 1: Athena
Share digplanet:

Agriculture

Applied sciences

Arts

Belief

Business

Chronology

Culture

Education

Environment

Geography

Health

History

Humanities

Language

Law

Life

Mathematics

Nature

People

Politics

Science

Society

Technology

Kalina Jędrusik
Kalina Jędrusik NAC.jpg
Kalina Jędrusik in 1953
Born (1931-02-05)5 February 1931
Częstochowa, Poland
Died 7 August 1991(1991-08-07) (aged 61)
Warsaw, Poland
Occupation actress, singer
Religion Roman Catholicism
Spouse(s) Stanisław Dygat

Kalina Jędrusik (5 February 1931 in Częstochowa – 7 August 1991 in Warsaw) was a Polish singer and actress. She performed in more than thirty films from 1953 to 1991. Jędrusik was married to writer Stanisław Dygat.

Biography[edit]

Kalina Jędrusik was born in 1931 in Gnaszyn, now part of Częstochowa, as a daughter of Henryk Jędrusik, a member of the Senate of Poland. She graduated from Juliusz Słowacki Public High School in 1949 in her birth town. In 1949 she moved to Kraków, where she graduated from Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts. Kalina Jędrusik debuted in 1953 at the Wybrzeże Theatre in Gdańsk. From 1955 she performed at Warsaw theatres: National Theatre (1955-1957), Współczesny Theatre (1957-1963), Comedy Theatre (1964-1967), Studencki Teatr Satyryków (1969-1972), Variety Theatre (1972-1985), Polish Theatre (1985-1991).

She was also famous for performing in the Elderly Gentlemen's Cabaret and acting in many Polish movies, including Lekarstwo na miłość or Ziemia obiecana.

In the 1960s and the 1970s Kalina Jędrusik was a Polish sex symbol.[1] In 1976 she performed in the United States with Violetta Villas.

She died in Warsaw on 7 August from an asthma attack[2] and was buried at the Avenue of Notables at Powązki Cemetery.

Selected filmography[edit]

Film
Year Title Role
1960 Innocent Sorcerers Journalist
1975 The Promised Land Lucy Zuckerowa
1986 C.K. Dezerterzy Madame Elli
1988 Hanussen Kalyna Dygat Jydrusik
1991 The Double Life of Véronique Véronique

References[edit]

External links[edit]


Original courtesy of Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalina_Jędrusik — Please support Wikipedia.
This page uses Creative Commons Licensed content from Wikipedia. A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia.

2973 news items

Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Sun, 07 Feb 2016 15:00:29 -0800

EastNews). | | Dowiedz się więcej o artyście: Galerie Multimedia Najnowsze wiadomości Zobacz więcej w serwisach WP 1/8 Kalina Jędrusik i Stanisław Dygat: Najbardziej rozwiązła para PRL-u. (fot. ) ''Nie wyobrażam sobie życia bez seksu'' - Jest wariatką.

fakt.pl

fakt.pl
Tue, 12 Jan 2016 21:38:19 -0800

Do księgarń trafiły właśnie wspomnienia Barbary Krafftówny (88 l.) zebrane przez Remigiusza Grzelę w książce „Krafftówna w krainie czarów”. Do tego zaczarowanego świata aktorki należała też jej koleżanka po fachu Kalina Jędrusik (†61 l.). – Na zewnątrz ...

Legia Warszawa - strona oficjalna (komunikaty prasowe) (Blog)

Legia Warszawa - strona oficjalna (komunikaty prasowe) (Blog)
Thu, 11 Feb 2016 10:00:00 -0800

Himilsbach to tam był zresztą kolejnym w hierarchii, bo lokal swoją obecnością zaszczycała Kalina Jędrusik, Gustaw Holoubek i wielu innych. Ja byłem wtedy dzieciakiem, może dla grupy osób już znanym, niemniej dla nich kimś, kto pojawił się na chwilę, ...

fakt.pl

fakt.pl
Tue, 05 Jan 2016 09:34:09 -0800

Kalina Jędrusik (†61 l.) przez 24 lata była żoną pisarza Stanisława Dygata (†64 l.). W 1954 roku niedługo po ślubie przeżyła prawdziwą tragedię. Straciła dziecko zaraz po porodzie. Lekarze musieli walczyć o jej życie. Niestety słynna seksbomba PRL-u w ...

fakt.pl

fakt.pl
Sun, 20 Dec 2015 04:31:58 -0800

Gdzie się nie pojawiła, wzbudzała wielkie emocje. Bywało jednak, że seksapil przeszkadzał jej w karierze. Był bowiem czas, kiedy Kalina Jędrusik miała zakaz wstępu do Telewizji Publicznej. Wszystko przez to, że kiedyś zdecydowała się podczas swojego ...

e-Teatr.pl

e-Teatr.pl
Wed, 03 Feb 2016 02:52:30 -0800

O godzinie 18.00 odbędzie się koncert piosenek, nad którymi Kalina Jędrusik w latach osiemdziesiątych pracowała z Anną Bojarską. Koncert pomysłu wykonawczyni, która przywoła w pamięci dzień ostatnich urodzin Kaliny w 1991 roku. Gośćmi urodzin będą ...

Polskie Radio

Polskie Radio
Mon, 24 Aug 2015 05:45:00 -0700

Może nawet publicznie wypowiadałaby mocne słowa - mówił Dariusz Michalski, autor książki "Kalina Jędrusik". Wiadomo, że aktorka klęła jak szewc. O gwieździe krążyły niestworzone plotki, między innymi taka, że kąpała się w szampanie. Jej ekscentryczne ...

fakt.pl

fakt.pl
Sun, 13 Dec 2015 02:28:58 -0800

Chociaż Kalina Jędrusik umarła 24 lata temu, wojna o spadek po niej wybuchła dopiero 20 lat po jej śmierci i trwa do dziś. Spór toczy się między opiekunką aktorki, Aleksandrą Wierzbicką a jej rodziną. Wszystko dlatego, bo oni nie dostali nic, a ona ...
Loading

Oops, we seem to be having trouble contacting Twitter

Support Wikipedia

A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia. Please add your support for Wikipedia!

Searchlight Group

Digplanet also receives support from Searchlight Group. Visit Searchlight