digplanet beta 1: Athena
Share digplanet:

Agriculture

Applied sciences

Arts

Belief

Business

Chronology

Culture

Education

Environment

Geography

Health

History

Humanities

Language

Law

Life

Mathematics

Nature

People

Politics

Science

Society

Technology

Kalina Jędrusik
Kalina Jędrusik NAC.jpg
Kalina Jędrusik in 1953
Born (1930-02-05)5 February 1930
Częstochowa, Poland
Died 7 August 1991(1991-08-07) (aged 61)
Warsaw, Poland
Occupation actress, singer
Religion Roman Catholicism
Spouse(s) Stanisław Dygat

Kalina Jędrusik (5 February 1930 in Częstochowa – 7 August 1991 in Warsaw) was a Polish singer and actress. She performed in more than thirty films from 1953 to 1991. Jędrusik was married to writer Stanisław Dygat.

Biography[edit]

Kalina Jędrusik was born in 1930 in Gnaszyn, now part of Częstochowa, as a daughter of Henryk Jędrusik, a member of the Senate of Poland. She graduated from Juliusz Słowacki Public High School in 1949 in her birth town. In 1949 she moved to Kraków, where she graduated from Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts. Kalina Jędrusik debuted in 1953 at the Wybrzeże Theatre in Gdańsk. From 1955 she performed at Warsaw theatres: National Theatre (1955-1957), Współczesny Theatre (1957-1963), Comedy Theatre (1964-1967), Studencki Teatr Satyryków (1969-1972), Variety Theatre (1972-1985), Polish Theatre (1985-1991).

Also she was famous for performing in the Elderly Gentlemen's Cabaret and acting in many Polish movies, including Lekarstwo na miłość or Ziemia obiecana.

In the 1960s and the 1970s Kalina Jędrusik was a Polish sex symbol.[1] In 1976 she performed in the United States with Violetta Villas.

She died in Warsaw on 7 August from asthma attack[2] and was buried at the Avenue of Notables of the Powązki Cemetery.

Selected filmography[edit]

Film
Year Title Role
1960 Innocent Sorcerers Journalist
1975 The Promised Land Lucy Zuckerowa
1986 C.K. Dezerterzy Madame Elli
1988 Hanussen Kalyna Dygat Jydrusik
1991 The Double Life of Véronique Véronique

References[edit]

External links[edit]


Original courtesy of Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalina_Jędrusik — Please support Wikipedia.
This page uses Creative Commons Licensed content from Wikipedia. A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia.
3876 videos foundNext > 

Kalina Jędrusik- Właśnie, że będę niemoralna

Świetna scena z filmu "Lekarstwo na miłość"

S.O.S

Kabaret Starszych Panów, wieczór XV - Ostatni naiwni(11 XII 1965) Kalina Jędrusik.

Kalina Jędrusik - Z kim tak Ci będzie źle jak ze mną

Oszukiwałeś mnie! Dręczyłeś mnie! Na każdą prośbę mą odpowiedź miałeś jedną: nie! Może to lepiej, po co dłużej grać, Gdy polska kuchnia i to ciało cię przest...

"La valse du mal" - Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik

Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik, 1981 Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Słowa: Wojciech Młynarski.

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole.

Kalina Jędrusik - Na całych jeziorach Ty - Stare przeboje

Twoje zapomniane miasto na www.MiastaDawniej.pl.

Kalina Jędrusik - Z kim tak ci będzie źle jak ze mną (Opole '88)

Kalina Jędrusik podczas koncertu "Róbmy swoje" przypomniała swój wielki przebój z '64 roku.

Kalina Jędrusik- Jesienna dziewczyna

Recital TVP Muz. J. Wasowski. Sł. J. Przybora.

Rozmowa z uśmiechem Kalina Jędrusik.flv

Film.

Kalina Jędrusik - Ja nie chcę spać

Piosenka Kaliny Jędrusik Ja nie chcę spać. Nagrana w roku 1969. Tekst autorstwa Agnieszki Osieckiej.

3876 videos foundNext > 

64 news items

Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Fri, 26 Sep 2014 03:40:18 -0700

Gdyby urządzić plebiscyt na najseksowniejszą kobietę Polski Ludowej, zapewne wygrałaby go Kalina Jędrusik. Aktorka i piosenkarka, która przez całe lata przyspieszała bicie serca męskiej części widowni. Niewiele jednak osób orientuje się, że jej życie ...

Polskie Radio

Polskie Radio
Wed, 08 Oct 2014 09:52:30 -0700

W plebiscycie "Expresu Wieczornego" aktorka Kalina Jędrusik zdobyła "Złotą Maskę", nagrodę dla aktorów teatralnych. 1962 rok , foto: TVP/PAP. - Teraz głównie odpowiadam na pytania dlaczego w książce znalazła się ta kobieta, a nie inna. Siłą rzeczy, jak ...
 
Kurier Poranny
Sun, 19 Oct 2014 04:44:44 -0700

Rozsądnie skonstatował, że żadna z branych przez niego pod lupę gwiazd nie powie mu w wywiadzie niczego nowego, a Kalina Jędrusik nie żyje od dwóch dekad. Jest za to wspaniała dokumentacja pozwalająca znawcy na chłodno ocenić, jak owe damy ...

Bankier

Bankier
Tue, 21 Oct 2014 01:35:35 -0700

Czesław Niemen czy Kalina Jędrusik, poprzez upamiętnienie ich w nazwach ulic, pasaży oraz kolonii. Osiedle jest realizowane etapami, składa się z pięciopiętrowych budynków, w których znajdzie się około 1700 mieszkań - Radosław Bieliński, rzecznik ...

Polska The Times

Polska The Times
Thu, 16 Oct 2014 10:45:40 -0700

Kalina Jędrusik była gwiazdą Kabaretu Starszych Panów, śpiewała piosenki Osieckiej czy Młynarskiego; grała u Wajdy i Hasa, muzą obu tych reżyserów była przez pewien czas także Beata Tyszkiewicz. Grażyna Szapołowska stworzyła znakomite role w ...

e-Teatr.pl

e-Teatr.pl
Thu, 16 Oct 2014 09:44:02 -0700

Elżbieta się we mnie narodziła, ona jest we mnie. To jest tylko i wyłącznie moja Elżbieta, nie tworzyłam czegoś na wzór Cate Blanchett czy Glendy Jackson. Tak samo jak "Kalina" to nie była już Kalina Jędrusik, tylko moja Kalina - mówi KATARZYNA FIGURA, ...
 
tokfm.pl
Wed, 08 Oct 2014 12:45:05 -0700

„W jednym z teatrów na próbie Kalina Jędrusik zapaliła papierosa. Na scenie nie wolno palić papierosów. Zbliżył się strażak i powiedział: 'Proszę zgasić papierosa, bo tu nie wolno palić'. A Kalina jak Kalina – z wdziękiem odparła: 'Od...się strażaku'.

Centrum PRasowe

Centrum PRasowe
Mon, 20 Oct 2014 08:00:00 -0700

Deweloperzy przygotowują kolejne inwestycje, zachęceni utrzymującymi się ostatnio, dobrymi wynikami sprzedaży mieszkań. Analitycy portalu nieruchomości Dompress.pl sprawdzili, jakie projekty wejdą w najbliższym czasie na rynek i w jakim standardzie ...
Loading

Oops, we seem to be having trouble contacting Twitter

Support Wikipedia

A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia. Please add your support for Wikipedia!