digplanet beta 1: Athena
Share digplanet:

Agriculture

Applied sciences

Arts

Belief

Business

Chronology

Culture

Education

Environment

Geography

Health

History

Humanities

Language

Law

Life

Mathematics

Nature

People

Politics

Science

Society

Technology

Kalina Jędrusik
Kalina Jędrusik NAC.jpg
Kalina Jędrusik in 1953
Born (1930-02-05)5 February 1930
Częstochowa, Poland
Died 7 August 1991(1991-08-07) (aged 61)
Warsaw, Poland
Occupation actress, singer
Religion Roman Catholicism
Spouse(s) Stanisław Dygat

Kalina Jędrusik (5 February 1930 in Częstochowa – 7 August 1991 in Warsaw) was a Polish singer and actress. She performed in more than thirty films from 1953 to 1991. Jędrusik was married to writer Stanisław Dygat.

Biography[edit]

Kalina Jędrusik was born in 1930 in Gnaszyn, now part of Częstochowa, as a daughter of Henryk Jędrusik, a member of the Senate of Poland. She graduated from Juliusz Słowacki Public High School in 1949 in her birth town. In 1949 she moved to Kraków, where she graduated from Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts. Kalina Jędrusik debuted in 1953 at the Wybrzeże Theatre in Gdańsk. From 1955 she performed at Warsaw theatres: National Theatre (1955-1957), Współczesny Theatre (1957-1963), Comedy Theatre (1964-1967), Studencki Teatr Satyryków (1969-1972), Variety Theatre (1972-1985), Polish Theatre (1985-1991).

Also she was famous for performing in the Elderly Gentlemen's Cabaret and acting in many Polish movies, including Lekarstwo na miłość or Ziemia obiecana.

In the 1960s and the 1970s Kalina Jędrusik was a Polish sex symbol.[1] In 1976 she performed in the United States with Violetta Villas.

She died in Warsaw on 7 August from asthma attack[2] and was buried at the Avenue of Notables of the Powązki Cemetery.

Selected filmography[edit]

Film
Year Title Role
1960 Innocent Sorcerers Journalist
1975 The Promised Land Lucy Zuckerowa
1986 C.K. Dezerterzy Madame Elli
1988 Hanussen Kalyna Dygat Jydrusik
1991 The Double Life of Véronique Véronique

References[edit]

External links[edit]


Original courtesy of Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalina_Jędrusik — Please support Wikipedia.
This page uses Creative Commons Licensed content from Wikipedia. A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia.
3642 videos foundNext > 

Kalina Jędrusik- Właśnie, że będę niemoralna

Świetna scena z filmu "Lekarstwo na miłość"

Kalina Jędrusik - Z kim tak Ci będzie źle jak ze mną

Oszukiwałeś mnie! Dręczyłeś mnie! Na każdą prośbę mą odpowiedź miałeś jedną: nie! Może to lepiej, po co dłużej grać, Gdy polska kuchnia i to ciało cię przest...

Kalina Jędrusik - Z kim tak ci będzie źle jak ze mną (Opole '88)

Kalina Jędrusik podczas koncertu "Róbmy swoje" przypomniała swój wielki przebój z '64 roku.

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole.

"La valse du mal" - Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik

Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik, 1981 Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Słowa: Wojciech Młynarski.

Kalina Jędrusik - Ja nie chcę spać

Piosenka Kaliny Jędrusik Ja nie chcę spać. Nagrana w roku 1969. Tekst autorstwa Agnieszki Osieckiej.

Rozmowa z uśmiechem Kalina Jędrusik.flv

Film.

Kalina Jędrusik - "I wciąż się na coś czeka"

muzyka: Franciszka Leszczyńska słowa: Jerzy Jurandot śpiewa Kalina Jędrusik w filmie "Jutro premiera" (1962)

Odwiedziny o zmierzchu.... KALINA JĘDRUSIK GUSTAW HOLOUBEK

Bohaterami tej opowieści są dama, jej starszy kochanek - arystokrata, służąca i tajemniczy mężczyzna. Kobieta zaczyna nudzić się monotonnym życiem ze swoim k...

Kalina Jędrusik - Na całych jeziorach Ty - Stare przeboje

Twoje zapomniane miasto na www.MiastaDawniej.pl.

3642 videos foundNext > 

357 news items

fakt.pl

fakt.pl
Fri, 21 Nov 2014 23:41:15 -0800

Z sąsiedniego pokoju wychodzi zaspana Kalina Jędrusik w towarzystwie jakiegoś młodzieńca. Cała czwórka plus Nasierowska jedzą zgodnie śniadanie. To byli przelotni goście. Inni zostawali na dłużej, jak np. początkujący piosenkarz Wojciech Gąsowski.
 
Polska The Times
Wed, 17 Dec 2014 10:01:59 -0800

Bardziej niedobranego małżeńskiego stadła niż Kalina i Stanisław Dygatowie trudno w PRL szukać. Ale legenda jest dla nich łaskawa i wciąż znajduje kolejnych zachwyconych ornamentatorów ...

Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Fri, 26 Sep 2014 03:40:18 -0700

Gdyby urządzić plebiscyt na najseksowniejszą kobietę Polski Ludowej, zapewne wygrałaby go Kalina Jędrusik. Aktorka i piosenkarka, która przez całe lata przyspieszała bicie serca męskiej części widowni. Niewiele jednak osób orientuje się, że jej życie ...

Wiadomosci 24

Wiadomosci 24
Tue, 09 Dec 2014 16:46:57 -0800

Irena Kwiatkowska, Barbara Krafftówna, Kalina Jędrusik, Krystyna Sienkiewicz, Wiesław Gołas, Wiesław Michnikowski, Edward Dziewoński i Bohdan Łazuka. Przybora pisał teksty, zaś Wasowski komponował melodie. Ich piosenki są ponadczasowe i „dobre ...

Polskie Radio

Polskie Radio
Sat, 22 Nov 2014 01:27:32 -0800

Kalina Jędrusik, Beata Tyszkiewicz, Grażyna Szapołowska, Katarzyna Figura i Barbara Brylska to aktorki, które w okresie PRL-u stały się obiektami masowej wyobraźni. Michał Nogaś zauważa, że publikacja Krzysztofa Tomasika to "opowieść o tym, jak ...
 
Wirtualna Polska
Fri, 08 Aug 2014 02:05:44 -0700

Kalina Jędrusik. Aktorka i piosenkarka, jedna z legend polskiego kina. Zasłynęła jako skandalistka i właścicielka dużego dekoltu, w latach 60-tych i 70-tych była niekwestionowanym symbolem seksu. Stworzyła znakomite kreacje, dużą popularność ...

Gazeta.pl

Gazeta.pl
Sat, 29 Nov 2014 07:56:15 -0800

Na scenie pojawią się ikony kobiecości: Marilyn Monroe, Christina Aguilera, Kalina Jędrusik czy Lisa Minnelli, ale w wydaniu mocno niecodziennym. W ich rolę wcielą się drag queens. - Niewiarygodne iluzjonistki płci będą zmieniać osobowość częściej niż ...

Gazeta.pl

Gazeta.pl
Sun, 07 Dec 2014 06:25:57 -0800

Po raz 23. we Wrocławiu można było kupić taniej książkę i poznać autorów popularnych dzieł. Wrocławskie Targi Dobrych Książek zajęły przestrzeń wystawienniczą na piętrze Dworca Głównego, popularnością tradycyjnie cieszyły się spotkania z pisarzami.
Loading

Oops, we seem to be having trouble contacting Twitter

Support Wikipedia

A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia. Please add your support for Wikipedia!

Searchlight Group

Digplanet also receives support from Searchlight Group. Visit Searchlight