digplanet beta 1: Athena
Share digplanet:

Agriculture

Applied sciences

Arts

Belief

Business

Chronology

Culture

Education

Environment

Geography

Health

History

Humanities

Language

Law

Life

Mathematics

Nature

People

Politics

Science

Society

Technology

Kalina Jędrusik
Kalina jedrusik.jpg
Kalina Jędrusik in 1953
Born (1930-02-05)5 February 1930
Częstochowa, Poland
Died 7 August 1991(1991-08-07) (aged 61)
Warsaw, Poland
Occupation actress, singer
Religion Roman Catholicism
Spouse(s) Stanisław Dygat

Kalina Jędrusik (5 February 1930 in Częstochowa – 7 August 1991 in Warsaw) was a Polish singer and actress. She performed in more than thirty films from 1953 to 1991. Jędrusik was married to writer Stanisław Dygat.

Biography[edit]

Kalina Jędrusik was born in 1930 in Gnaszyn, now part of Częstochowa, as a daughter of Henryk Jędrusik, a member of the Senate of Poland. She graduated from Juliusz Słowacki Public High School in 1949 in her birth town. In 1949 she moved to Kraków, where she graduated from Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts. Kalina Jędrusik debuted in 1953 at the Wybrzeże Theatre in Gdańsk. From 1955 she performed at Warsaw theatres: National Theatre (1955-1957), Współczesny Theatre (1957-1963), Comedy Theatre (1964-1967), Studencki Teatr Satyryków (1969-1972), Variety Theatre (1972-1985), Polish Theatre (1985-1991).

Also she was famous for performing in the Elderly Gentlemen's Cabaret and acting in many Polish movies, including Lekarstwo na miłość or Ziemia obiecana.

In the 1960s and the 1970s Kalina Jędrusik was a Polish sex symbol.[1] In 1976 she performed in the United States with Violetta Villas.

She died in Warsaw on 7 August from asthma attack[2] and was buried at the Avenue of Notables of the Powązki Cemetery.

Selected filmography[edit]

Film
Year Title Role
1960 Innocent Sorcerers Journalist
1975 The Promised Land Lucy Zuckerowa
1986 C.K. Dezerterzy Madame Elli
1988 Hanussen Kalyna Dygat Jydrusik
1991 The Double Life of Véronique Véronique

References[edit]

External links[edit]


Original courtesy of Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalina_Jędrusik — Please support Wikipedia.
This page uses Creative Commons Licensed content from Wikipedia. A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia.
2480 videos foundNext > 

"La valse du mal" - Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik

Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik, 1981 Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Słowa: Wojciech Młynarski.

Kalina Jędrusik - Z kim tak Ci będzie źle jak ze mną

Oszukiwałeś mnie! Dręczyłeś mnie! Na każdą prośbę mą odpowiedź miałeś jedną: nie! Może to lepiej, po co dłużej grać, Gdy polska kuchnia i to ciało cię przest...

Kalina Jędrusik- Właśnie, że będę niemoralna

Świetna scena z filmu "Lekarstwo na miłość"

S.O.S

Kabaret Starszych Panów, wieczór XV - Ostatni naiwni(11 XII 1965) Kalina Jędrusik.

Kalina Jędrusik "Piosenka dla kogo innego"

Kalina Jędrusik "Piosenka dla kogo innego"

Kalina Jędrusik - Z kim tak ci będzie źle jak ze mną (Opole '88)

Kalina Jędrusik podczas koncertu "Róbmy swoje" przypomniała swój wielki przebój z '64 roku.

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole.

Odwiedziny o zmierzchu.... KALINA JĘDRUSIK GUSTAW HOLOUBEK

Bohaterami tej opowieści są dama, jej starszy kochanek - arystokrata, służąca i tajemniczy mężczyzna. Kobieta zaczyna nudzić się monotonnym życiem ze swoim k...

KALINA JĘDRUSIK - Nie pożałuje pan

1970.

Kalina Jędrusik - "I wciąż się na coś czeka"

muzyka: Franciszka Leszczyńska słowa: Jerzy Jurandot śpiewa Kalina Jędrusik w filmie "Jutro premiera" (1962)

2480 videos foundNext > 

4 news items

 
Gazeta Wyborcza
Thu, 24 Jul 2014 11:22:30 -0700

Od blisko 40 lat portretuje osobowości polskiej kultury, polityki biznesu. I robi to tak, że każda z fotografii to ujęcie intrygujące. W piątek (25.07) Krzysztof Gierałtowski otwiera wystawę w białostockiej Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Legionowej ...

ŚwiatObrazu.pl

ŚwiatObrazu.pl
Tue, 29 Jul 2014 03:05:15 -0700

Magdalena Abakanowicz, Kazimierz Brandys, Andrzej Gwiazda, Gustaw Herling-Grudziński, Kalina Jędrusik, Tadeusz Kantor, Krzysztof Kieślowski, Witold Lutosławski, Wojciech Młynarski, Czesław Miłosz, Jan Paweł II, Roman Polański, Leopold Tyrmand, ...
 
Gazeta.pl
Thu, 24 Jul 2014 11:22:30 -0700

Od blisko 40 lat portretuje osobowości polskiej kultury, polityki biznesu. I robi to tak, że każda z fotografii to ujęcie intrygujące. W piątek (25.07) Krzysztof Gierałtowski otwiera wystawę w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Legionowej. To okazja ...
 
Dziennik.pl
Mon, 30 Jun 2014 06:07:30 -0700

Kalina Jędrusik w wannie, przykryta pianą, ale to nie to, co teraz – tylko czysty seks... No, ale pieniądz jest niebywale ważną rzeczą zawsze. Ja gram dużo, jeżdżę ze sztukami i recitalami, ale ja mam inne podejście. Nigdy nie byłam "dupcią", ja jestem ...
Loading

Oops, we seem to be having trouble contacting Twitter

Talk About Kalina Jędrusik

You can talk about Kalina Jędrusik with people all over the world in our discussions.

Support Wikipedia

A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia. Please add your support for Wikipedia!