digplanet beta 1: Athena
Share digplanet:

Agriculture

Applied sciences

Arts

Belief

Business

Chronology

Culture

Education

Environment

Geography

Health

History

Humanities

Language

Law

Life

Mathematics

Nature

People

Politics

Science

Society

Technology

Kalina Jędrusik
Kalina Jędrusik NAC.jpg
Kalina Jędrusik in 1953
Born (1931-02-05)5 February 1931
Częstochowa, Poland
Died 7 August 1991(1991-08-07) (aged 61)
Warsaw, Poland
Occupation actress, singer
Religion Roman Catholicism
Spouse(s) Stanisław Dygat

Kalina Jędrusik (5 February 1931 in Częstochowa – 7 August 1991 in Warsaw) was a Polish singer and actress. She performed in more than thirty films from 1953 to 1991. Jędrusik was married to writer Stanisław Dygat.

Biography[edit]

Kalina Jędrusik was born in 1931 in Gnaszyn, now part of Częstochowa, as a daughter of Henryk Jędrusik, a member of the Senate of Poland. She graduated from Juliusz Słowacki Public High School in 1949 in her birth town. In 1949 she moved to Kraków, where she graduated from Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts. Kalina Jędrusik debuted in 1953 at the Wybrzeże Theatre in Gdańsk. From 1955 she performed at Warsaw theatres: National Theatre (1955-1957), Współczesny Theatre (1957-1963), Comedy Theatre (1964-1967), Studencki Teatr Satyryków (1969-1972), Variety Theatre (1972-1985), Polish Theatre (1985-1991).

Also she was famous for performing in the Elderly Gentlemen's Cabaret and acting in many Polish movies, including Lekarstwo na miłość or Ziemia obiecana.

In the 1960s and the 1970s Kalina Jędrusik was a Polish sex symbol.[1] In 1976 she performed in the United States with Violetta Villas.

She died in Warsaw on 7 August from asthma attack[2] and was buried at the Avenue of Notables of the Powązki Cemetery.

Selected filmography[edit]

Film
Year Title Role
1960 Innocent Sorcerers Journalist
1975 The Promised Land Lucy Zuckerowa
1986 C.K. Dezerterzy Madame Elli
1988 Hanussen Kalyna Dygat Jydrusik
1991 The Double Life of Véronique Véronique

References[edit]

External links[edit]


Original courtesy of Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalina_Jędrusik — Please support Wikipedia.
This page uses Creative Commons Licensed content from Wikipedia. A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia.
4135 videos foundNext > 

Kalina Jędrusik - Z kim tak Ci będzie źle jak ze mną

Oszukiwałeś mnie! Dręczyłeś mnie! Na każdą prośbę mą odpowiedź miałeś jedną: nie! Może to lepiej, po co dłużej grać, Gdy polska kuchnia i to ciało cię przestało brać....

Kalina Jędrusik - Z kim tak ci będzie źle jak ze mną (Opole '88)

Kalina Jędrusik podczas koncertu "Róbmy swoje" przypomniała swój wielki przebój z '64 roku. Autorami piosenki są Wojciech Młynarski (słowa) i Roman Orłow (muzyka). Utwór został nagrodzon...

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole

Kalina Jedrusik - Romeo, czy jestes na dole.

"La valse du mal" - Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik

Ostatnie nagranie Kaliny Jędrusik, 1981 Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Słowa: Wojciech Młynarski.

kalina jędrusik - bo we mnie jest seks!

muzyka: jerzy wasowski słowa: jeremi przybora ------------------------- Bo we mnie jest seks, Gorący jak samum. Bo we mnie jest seks, Któż oprzeć się ma mu? On mi biodra opływa,...

Kalina Jędrusik - Ja nie chcę spać

Piosenka Kaliny Jędrusik Ja nie chcę spać. Nagrana w roku 1969. Tekst autorstwa Agnieszki Osieckiej.

Kalina Jędrusik "Wyszłam i nie wróciłam"

Kalina Jędrusik - Na całych jeziorach Ty - Stare przeboje

Twoje zapomniane miasto na www.MiastaDawniej.pl.

Kalina Jędrusik - I wciąż się na coś czeka

KUP PŁYTĘ! - http://sklep.polskieradio.pl/Products/14114-polska-nostalgia-sentymentalne-piosenki-do-tanca-dla-doroslych.aspx Polska Nostalgia - jubileuszowa kolekcja płyt z okazji 90-lecia...

Do ciebie szłam Kalina Jędrusik

4135 videos foundNext > 

359 news items

Wprost 24

Wprost 24
Tue, 31 Mar 2015 03:30:15 -0700

Partnerowały mu takie gwiazdy rodzimego i światowego kina, jak Ewa Kasprzyk, Małgorzata Braunek, Kalina Jędrusik, Beata Tyszkiewicz, Liv Ullmann, Andie MacDowell i Angelina Jolie. Z jedną z nich, Niemką Barbarą Sukową, łączył go kilkuletni romans.

Polskie Radio

Polskie Radio
Wed, 04 Feb 2015 20:52:30 -0800

Kalina Jędrusik, 1977. Teatr Telewizji. Julian Tuwim "Żołnierz królowej Madagaskaru", reżyseria Romuald Szejd. , foto: Zygmunt Januszewski. Aktorka, ekstrawagancka artystka, kobieta wamp, skandalistka - była barwnym rajskim ptakiem w szarej ...

Polskie Radio

Polskie Radio
Mon, 16 Mar 2015 21:52:30 -0700

Ali-Babki, Iga Cembrzyńska, Urszula Dudziak, Kalina Jędrusik, Irena Santor – m.in. dla nich pisał. Na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1965 zdobył I nagrodę w kategorii piosenek estradowych i kabaretowych za muzykę do piosenki Wojciecha ...

Dziennik Bałtycki

Dziennik Bałtycki
Sun, 22 Mar 2015 02:56:15 -0700

... między innymi Wanda Wiłkomirska, Witold Małcużyński, całe bractwo jazzowe, Irena i Jan Parandowscy, Jarosław Iwaszkiewicz, który kupił od mamy jedną z jej tkanin, Centkiewiczowie, Holoubek, Fijewski, wcześniej Cybulski i Kobiela, Kalina Jędrusik.

Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Fri, 26 Sep 2014 03:40:18 -0700

Gdyby urządzić plebiscyt na najseksowniejszą kobietę Polski Ludowej, zapewne wygrałaby go Kalina Jędrusik. Aktorka i piosenkarka, która przez całe lata przyspieszała bicie serca męskiej części widowni. Niewiele jednak osób orientuje się, że jej życie ...
 
Polska The Times
Wed, 17 Dec 2014 10:01:59 -0800

Kalina Jędrusik; Stanisław Dygat. Zobacz galerię (3 zdjęcia). W stulecie urodzin Stanisława Dygata przez media przetoczyła się fala wspomnień o nim i jego barwnej małżonce Kalinie. Przypomniano, jaki niezwykły związek stanowili, jak błyszczeli na tle ...

Głos Wielkopolski

Głos Wielkopolski
Mon, 02 Mar 2015 15:31:16 -0800

... setna rocznica urodzin znakomitego autora tekstów piosenek Jeremiego Przybory i dlatego przypomniała jego piosenkę "Dla ciebie jestem sobą" z muzyką Jerzego Wasowskiego. Przed laty wykonywała ją Kalina Jędrusik. Ale Banaszak szczególnie jednak ...

Gazeta.pl

Gazeta.pl
Fri, 20 Mar 2015 03:52:30 -0700

Kalina Jędrusik, Beata Tyszkiewicz, Barbara Brylska, Nina Andrycz, Pola Raksa, Anna Dymna, Elżbieta Czyżewska, Małgorzata Braunek, Teresa Tuszyńska, Barbara Kwiatkowska-Lass, Ewa Krzyżewska i Grażyna Szapołowska - wszystkie były pięknymi ...
Loading

Oops, we seem to be having trouble contacting Twitter

Support Wikipedia

A portion of the proceeds from advertising on Digplanet goes to supporting Wikipedia. Please add your support for Wikipedia!

Searchlight Group

Digplanet also receives support from Searchlight Group. Visit Searchlight